MatekFE_86

Tanácsok, tippek, trükkök a felvételi előtt (matek)

Már csak pár napod van a felvételiig, biztosan nagyon sokat készültél, és izgulsz is!

Most már olyan tanácsokkal, útravalókkal látunk el, amik már nem a tanulásról szólnak, hanem arról, hogy gyakorlatban és fejben hogyan hangolódj rá a felvételire.

Ez kicsit olyan, mint amikor az olimpikon évekig készül a nagy megmérettetésre, és a verseny előtti napon már nem futja le újra a maratont, hanem pihen, fejben összerakja a másnapi versenyt. Ez legalább annyira fontos, mint az előtte levő kitartó edzés.

Most nem “igazi” leckék következnek, hanem jó tanácsokat tartalmazó videók (neked és szüleidnek is – velük is nézesd meg a nekik szólót!), és olyan fontos mankók, amik segítenek átugrani az általad beállított lécet.

Nézzétek meg előszőr a felvételihez tartozó általános tanácsokat!

A videó a matek felvételihez tartozó tanácsokat tartalmazza.

Töltsd le, és nyomtasd ki az utolsó segítségeket!

Nagyon drukkolunk neked!

Matek próba felvételi 2.

Nagyon sokat tanultál az előző hetekben, hónapokban. Itt az ideje, hogy teszteld hasonló helyzetben a tudásod, mint amilyen az éles felvételin lesz.

Ez már a főpróba! A második próbafelvételi feladatlap eredménye – ha valóban az éles helyzetet szimulálva írod meg – előrejelezheti a felvételi eredményedet is.

De arra is lehetőséget ad, hogy felmérd, hol kell még pótolni a hiányosságaidat, mit gyakorolj. Tudod, minden leckét, feladatlapot, tesztet újra megcsinálhatsz, a videókat újra végignézheted!

Nézd meg újra a Próbafelvételi 1. bevezető videóját, amiben tanácsokat, tippeket kapsz arról, hogy hogyan oldd meg a felvételi feladatlapot, mire figyelj, milyen csapdákkal, találkozhatsz, vagy épp milyen trükköket alkalmazhatsz a minél gyorsabb és pontosabb feladatmegoldás érdekében.

Mielőtt nekikezdenél, a következő dolgokat készítsd oda magadnak:

 • a kinyomtatott felvételi feladatlap
 • 2-3 kéken fogó, nem radírozható toll
 • 3-4 színes ceruza
 • 15 cm-es vonalzó
 • óra
 • innivaló
 • esetleg egy csoki vagy gyűmölcs – de enélkül is kibírsz 45 percet 🙂

A feladatlap megoldására 45 perced van. Teremts olyan körülményeket, hogy ezt az időt ne kelljen megszakítanod. Most már nincs lehetőséged a zöld tollal dolgozni, képzeld azt, hogy 45 perc után be kell adnod a feladatlapot!

Olvasd el a feladatlap elején található instrukciókat is!

 • A feladatokat tetszőleges sorrendben oldhatod meg.
 • Nem használhatsz számológépet, mindent papíron, vagy fejben kell kiszámolnod!
 • A mellékszámításokat is a feladatlapon végezd!
 • Az eredményeket mindig írd be az arra megadott helyre!

A 45 perc letelte után nézd meg a videókat! Ezekben részletesen elmondjuk neked a feladatok megoldásának helyes stratégiáját, a megoldásokat, a pontozást.

Nézd meg milyen hibákat vétettél!

 • Ha tárgyi tudás hiányosságai miatt vesztettél pontot, vedd át újra azokat a leckéket, ahonnan pótolni tudod ezeket az ismereteket.
 • Ha sok olyan hibád volt, amit “csak elnéztél”, ezen se lépj csak úgy túl! Tudasosítsd magadban, hogy erre hajlamos vagy, és a felvételin figyelj erre! Értékes pontokat szerezhetsz még így!
 • Ha idő hiányában vesztettél pontot, nézz bele újra a videókba, sok hasznos tanácsot, tippet kaphatsz arra, milyen módszerekkel, gyorsító eljárásokkal tudsz jobb időgazdálkodást elérni.

Jó munkát kívánunk!

Matek próba felvételi 1.

Nagyon sokat tanultál az előző hetekben, hónapokban. Itt az ideje, hogy teszteld hasonló helyzetben a tudásod, mint amilyen az éles felvételin lesz.

Írd meg az első próbafelvételit!

A megíráshoz minden instrukciót, és segítsget megtalálsz lejjebb.

Az írásbeli tesztet matematikából és magyarból írják a gyerekek 45-45 perc alatt. Minden felvételiző ugyanazt a feladatsort kapja meg, tehát a kis zseni is, aki valamelyik elitiskolába szeretne bejutni, és a társa is, aki csak reménykedik esetleg, hogy bejut bárhova. Azaz olyan tesztet kell összeállítani a készítőknek évről-évre a 4.-es, a 6.-os és a 8.-os tanulók számára, amely képes felállítani sorrendet a legrosszabbul és a legjobban teljesítőkből is. Ami ki tudja választani az elitiskolákba felvehető 10-20 gyereket is, és tud különbséget tenni a rosszabbak és a legrosszabbak között is. (HVG)

Mielőtt nekikezdenél, a következő dolgokat készítsd oda magadnak:

 • a kinyomtatott felvételi feladatlap
 • 2-3 kéken fogó, nem radírozható toll
 • 1 db zölden fogó toll
 • 3-4 színes ceruza
 • 15 cm-es vonalzó
 • óra
 • innivaló
 • egy kisebb csoki vagy gyümölcs – de enélkül is kibírsz 60 percet 🙂

A feladatlap megoldására 45 + 15 perced van. Teremts olyan körülményeket, hogy ezt az időt ne kelljen megszakítanod. A zöld tollat a 45 perc lejárta után használd, és dolgozz még 15 percig! A zölddel megoldott feladatok azt jelzik, hogy az időgazdálkodásodon kell még javítanod. Ha 60 perc után is maradt megoldatlan feladat, akkor lépj vissza, ismételd át, gyakorold újra azt a témát, ami problémát jelentett.

Figyelj! Olvasd el a feladatlap elején található instrukciókat is!

 • A feladatokat tetszőleges sorrendben oldhatod meg.
 • Nem használhatsz számológépet, mindent papíron, vagy fejben kell kiszámolnod!
 • A mellékszámításokat is a feladatlapon végezd!
 • Az eredményeket mindig írd be az arra megadott helyre!

A 60 perc letelte után nézd meg a videókat! Ezekben részletesen elmondjuk neked a feladatok megoldásának helyes stratégiáját, a megoldásokat, a pontozást.

Csak a kékkel írt megoldásokat pontozd le (amiket 45 perc alatt sikerült megoldanod), majd számold össze a pontjaidat!

Nézd meg milyen hibákat vétettél!

 • Ha tárgyi tudás hiányosságai miatt vesztettél pontot, vedd át újra azokat a leckéket, ahonnan pótolni tudod ezeket az ismereteket.
 • Ha sok olyan hibád volt, amit “csak elnéztél”, ezen se lépj csak úgy túl! Tudasosítsd magadban, hogy erre hajlamos vagy, és a következő próba felvételin figyelj erre! Értékes pontokat szerezhetsz még így!
 • Ha idő hiányában vesztettél pontot (a plusz 15 percben ezeket is meg tudtad oldani), nézz bele újra a videókba, sok hasznos tanácsot, tippet kaphatsz arra, milyen módszerekkel, gyorsító eljárásokkal tudsz jobb időgazdálkodást elérni.

Jó munkát kívánunk!

Szöveges feladatok 3.

A felvételi feladatlap általában 2-3 szöveges feladatot tartalmaz. Vannak egyszerűbbek, a 10. feladat azonban általában egy bonyolultabb, nehéz feladat. Ebben a modulban folytathatod a szöveges feladatok megoldásának gyakorlását.

„A következő néhány évtized lényegesebb átalakulást hozhat, mint a megelőző évszázad. A matematika gyorsan fejlődik, alkalmazási területei rohamosan bővülnek, ez és az elektronikus számológépek elterjedése új igényeket vet fel a matematika tananyagával és tanítási módszereivel szemben. … Először is: minél több ember számára hozzáférhetővé kell tennünk a matematika minél nagyobb darabját, mert egyre több embernek lesz szüksége egyre több matematikára…. Másodszor: azon kell lennünk, hogy a matematika egyes fejezetei és problémái között is, a matematika és más tudományok, a matematika és a mindennapos tapasztalatok között is minél több összefüggést ismerjenek fel. Elszigetelt ismeretelemek és készség-töredékek helyett összefüggő, a valóságból absztrahált és a valóságra alkalmazható tudást kell adnunk.”

Varga Tamás (1919-1987) matematikus

 • Nézd meg először a bevezető videót, ahol általános információkat kapsz arról, hogy hogyan oldd meg a téma feladatait, mire figyelj, milyen csapdákkal találkozhatsz, vagy épp milyen trükköket alkalmazhatsz a minél gyorsabb és pontosabb feladatmegoldás érdekében.
 • Ezután töltsd le a témához tartozó feladatlapot! A feladatlapon találod azokat a felvételi feladatokat, amiket a leckékben feldolgozunk, vagyis videós magyarázatokat kapsz a megoldásukhoz.
 • Próbáld meg a feladatlapodon önállóan megoldani a címben szereplő feladatot! Attól függetlenül, hogy sikerül vagy sem, mindenképp nézd meg a próbálkozásod után a magyarázó videót is, mert itt tudod ellenőrizni a megoldásodat, és hasznos ötleteket kaphatsz ahhoz, hogyan tudod minél gyorsabban, pontosabban megoldani a feladatot, milyen csapdákat rejtettek el benne, amiket elkerülhetsz.
 • Ezután haladj leckéről-leckére az általunk ajánlott sorrendben! A leckék között találsz segítség videókat, ezek az elméleti tananyag magyarázatait tartalmazzák. A kvízekkel ellenőrizheted a tudásod, és fejlesztheted azokat a matematikai készségeidet, amelyek segítenek abban, hogy a 45 perc elég legyen a feladatok megoldására.
 • A témákat mindig egy tudászintmérő feladatlap vagy kvíz zárja. Ezzel ellenőrizheted, hogy mennyire sajátítottad el a témához tartozó feladatok megoldásásához szükséges ismereteket, megoldási stratégiákat.
 • Minden elemet többször megnézhetsz, letölthetsz, kitölthetsz és megoldhatsz! A leckék között szabadon mozoghatsz, bármikor visszatérhetsz, ha úgy érzed, hogy még gyakorlásra vagy ismétlésre van szükséged.

Jó munkát kívánunk!

Szöveges feladatok 2.

A felvételi feladatlap általában 2-3 szöveges feladatot tartalmaz. Vannak egyszerűbbek, a 10. feladat azonban általában egy bonyolultabb, nehéz feladat. A következő két modulban a szöveges feladatok megoldását gyakorolhatod.

„A mennyiségtani tételek és következtetések magukban véve csak üres alakzatok, merő csontvázak, melyek csak akkor nyernek valódi életet, ha az életre alkalmaztatnak,-elméleti formák, melyeknek csak a gyakorlat ad tartalmat. Érezték ezt a mennyiségtan legelső hősei, mint pl. Newton, Euler stb. kik ezen tudomány terén évtizedekig tartott nyomozásaik fényes eredményeit nem csak tisztán elméleti munkák, hanem példatárak alakjában is iparkodtak közleni a világgal; – érzi ezt minden mennyiségtani tanár is, kinek mindennap van alkalma meggyőződni, hogy az általa előadott mennyiségtani tantétel valódilag csak akkor megy át a hallgatónak, mint mondják- “vérébe”, ha azt valamely tényadatra alkalmazva, s így mintegy megtestesülve látja.”

Corzan-Avendano Gábor (1827-1903) matematikus

 • Nézd meg először a bevezető videót, ahol általános információkat kapsz arról, hogy hogyan oldd meg a téma feladatait, mire figyelj, milyen csapdákkal találkozhatsz, vagy épp milyen trükköket alkalmazhatsz a minél gyorsabb és pontosabb feladatmegoldás érdekében.
 • Ezután töltsd le a témához tartozó feladatlapot! A feladatlapon találod azokat a felvételi feladatokat, amiket a leckékben feldolgozunk, vagyis videós magyarázatokat kapsz a megoldásukhoz.
 • Próbáld meg a feladatlapodon önállóan megoldani a címben szereplő feladatot! Attól függetlenül, hogy sikerül vagy sem, mindenképp nézd meg a próbálkozásod után a magyarázó videót is, mert itt tudod ellenőrizni a megoldásodat, és hasznos ötleteket kaphatsz ahhoz, hogyan tudod minél gyorsabban, pontosabban megoldani a feladatot, milyen csapdákat rejtettek el benne, amiket elkerülhetsz.
 • Ezután haladj leckéről-leckére az általunk ajánlott sorrendben! A leckék között találsz segítség videókat, ezek az elméleti tananyag magyarázatait tartalmazzák. A kvízekkel ellenőrizheted a tudásod, és fejlesztheted azokat a matematikai készségeidet, amelyek segítenek abban, hogy a 45 perc elég legyen a feladatok megoldására.
 • A témákat mindig egy tudászintmérő feladatlap vagy kvíz zárja. Ezzel ellenőrizheted, hogy mennyire sajátítottad el a témához tartozó feladatok megoldásásához szükséges ismereteket, megoldási stratégiákat.
 • Minden elemet többször megnézhetsz, letölthetsz, kitölthetsz és megoldhatsz! A leckék között szabadon mozoghatsz, bármikor visszatérhetsz, ha úgy érzed, hogy még gyakorlásra vagy ismétlésre van szükséged.

Jó munkát kívánunk!

Diagramok, grafikonok, táblázatok

Ez a téma a diagramok, grafikonok, táblázatok értelmezésével, adatainak feldolgozásával foglalkozik. A különböző adatokat megjelenítő diagram és grafikon alapja is a táblázat, ebbe rendezzük megfelelő struktúrába az adatokat, és fordítva is igaz, a grafikonokról leolvasott adatok táblázatba is rendezhetők. A diagram és grafikon előnye, hogy látványos, jól áttekinthető, így vizuálisan is segítséget nyújt a különböző adatok összehasonlításakor, elemzésekor.

A Venn-diagram, vagy más elnevezéssel halmazábra, a halmazokat, azok viszonyait, méretét és műveleteit szemléltető diagram. Többnyire síkidomokat tartalmaz: köröket, téglalapokat, ellipsziseket. Leonhard Euer használta először. Euer a 18. század rendkívül termékeny és sokoldalú tudósa, elsősorban matematikus, de kiváló fizikus is volt. Huszonnyolc nagyobb művet és több mint nyolcszáz értekezést írt. A matematika szinte valamennyi ágában maradandót alkotott. Azonban ez a szemléltetési módszer csak John Venn brit matematikus 1881-ben megjelent Symbolic Logic című műve után vált általánossá.

 • Nézd meg először a bevezető videót, ahol általános információkat kapsz arról, hogy hogyan oldd meg a téma feladatait, mire figyelj, milyen csapdákkal találkozhatsz, vagy épp milyen trükköket alkalmazhatsz a minél gyorsabb és pontosabb feladatmegoldás érdekében.
 • Ezután töltsd le a témához tartozó feladatlapot! A feladatlapon találod azokat a felvételi feladatokat, amiket a leckékben feldolgozunk, vagyis videós magyarázatokat kapsz a megoldásukhoz.
 • Próbáld meg a feladatlapodon önállóan megoldani a címben szereplő feladatot! Attól függetlenül, hogy sikerül vagy sem, mindenképp nézd meg a próbálkozásod után a magyarázó videót is, mert itt tudod ellenőrizni a megoldásodat, és hasznos ötleteket kaphatsz ahhoz, hogyan tudod minél gyorsabban, pontosabban megoldani a feladatot, milyen csapdákat rejtettek el benne, amiket elkerülhetsz.
 • Ezután haladj leckéről-leckére az általunk ajánlott sorrendben! A leckék között találsz segítség videókat, ezek az elméleti tananyag magyarázatait tartalmazzák. A kvízekkel ellenőrizheted a tudásod, és fejlesztheted azokat a matematikai készségeidet, amelyek segítenek abban, hogy a 45 perc elég legyen a feladatok megoldására.
 • A témákat mindig egy tudászintmérő feladatlap vagy kvíz zárja. Ezzel ellenőrizheted, hogy mennyire sajátítottad el a témához tartozó feladatok megoldásásához szükséges ismereteket, megoldási stratégiákat.
 • Minden elemet többször megnézhetsz, letölthetsz, kitölthetsz és megoldhatsz! A leckék között szabadon mozoghatsz, bármikor visszatérhetsz, ha úgy érzed, hogy még gyakorlásra vagy ismétlésre van szükséged.

Jó munkát kívánunk!

Felszín- és térfogatszámítás

Ebben a témában a testek felszínének és térfogatának kiszámításával foglalkozunk. Egy test felszíne a határoló felületek területének az összege. A térfogat: a testek által elfoglalt, azok határai közé zárt tér nagysága. 

Javasoljuk, hogy mielőtt nekiállsz a témának, nézd meg újra az előző lecke “Dimenziók” és “Kerület, terület, felszín és térfogat” segítség videókat.

térfogat (régiesebben köbtartalom) jele: V.

A térfogatot (különösen folyadéktároló vagy egyéb edények, tartályok térfogatát) általánosan űrtartalomnak is nevezzük. A szilárd test térfogata egy mennyiség, amely a test három dimenzióban elfoglalt méretét adja meg. Az egydimenziós dolgoknak (pl.: vonalak) és a kétdimenziós síkidomoknak (pl.: négyzetek) a háromdimenziós térben nulla a térfogatuk.

 • Nézd meg először a bevezető videót, ahol általános információkat kapsz arról, hogy hogyan oldd meg a téma feladatait, mire figyelj, milyen csapdákkal találkozhatsz, vagy épp milyen trükköket alkalmazhatsz a minél gyorsabb és pontosabb feladatmegoldás érdekében.
 • Ezután töltsd le a témához tartozó feladatlapot! A feladatlapon találod azokat a felvételi feladatokat, amiket a leckékben feldolgozunk, vagyis videós magyarázatokat kapsz a megoldásukhoz.
 • Próbáld meg a feladatlapodon önállóan megoldani a címben szereplő feladatot! Attól függetlenül, hogy sikerül vagy sem, mindenképp nézd meg a próbálkozásod után a magyarázó videót is, mert itt tudod ellenőrizni a megoldásodat, és hasznos ötleteket kaphatsz ahhoz, hogyan tudod minél gyorsabban, pontosabban megoldani a feladatot, milyen csapdákat rejtettek el benne, amiket elkerülhetsz.
 • Ezután haladj leckéről-leckére az általunk ajánlott sorrendben! A leckék között találsz segítség videókat, ezek az elméleti tananyag magyarázatait tartalmazzák. A kvízekkel ellenőrizheted a tudásod, és fejlesztheted azokat a matematikai készségeidet, amelyek segítenek abban, hogy a 45 perc elég legyen a feladatok megoldására.
 • A témákat mindig egy tudászintmérő feladatlap vagy kvíz zárja. Ezzel ellenőrizheted, hogy mennyire sajátítottad el a témához tartozó feladatok megoldásásához szükséges ismereteket, megoldási stratégiákat.
 • Minden elemet többször megnézhetsz, letölthetsz, kitölthetsz és megoldhatsz! A leckék között szabadon mozoghatsz, bármikor visszatérhetsz, ha úgy érzed, hogy még gyakorlásra vagy ismétlésre van szükséged.

Jó munkát kívánunk!

Síkidomok kerület- és területszámítása

Kerület- és területszámítás

Ebben a témában a síkidomokkal, azok kerület- és területszámításával ismerkedhetsz, és begyakorolhatod ezeknek a feladatoknak a megoldását.

Magyarországon 1979 óta kötelező az SI mértékegységrendszer használata. Előtte más mértékegységekkel is számoltak hazánkban. Vannak olyan tudományterületek, ahol még a mai napig előfordul, hogy egy-egy régi mértékegységet használnak. Hasznos lehet számunkra tudni róluk.

Régi magyar területmértékek:

Hektár (ha)

Egy hektár egy 100×100 méteres területnek felel meg, így a négyzetméter és a négyzetkilométer közötti milliószoros eltérést jól kitölti, sokkal emberibb mérték, könnyebben érthető.

1 ha = 10 000 m2   = 0,01 km2

A hektár területmértékként az ingatlan-nyilvántartás alapvető mértéke, a tulajdoni lapok minden földrészlet területét hektárban és négyzetméterben tartalmazzák.

Négyszögöl

A földterület nyilvántartásában használták a 17. századtól egészen 1972-ig, de a mai napig használják a köznyelvben.

1 négyszögöl = 3,596651 m2azaz1 m2 = 0,278 négyszögöl 

Kataszteri hold (katasztrális hold)

Eredetileg az egy nap alatt egy ekével felszántott területet jelentette, a 15. századtól általános területmértékké vált. Eredetileg az egy nap alatt egy ekével felszántott területet jelentette, a 15. századtól általános területmértékké vált.

1 kataszteri hold = 1 600 négyszögöl = 5 755 m2

 • Nézd meg először a bevezető videót, ahol általános információkat kapsz arról, hogy hogyan oldd meg a téma feladatait, mire figyelj, milyen csapdákkal találkozhatsz, vagy épp milyen trükköket alkalmazhatsz a minél gyorsabb és pontosabb feladatmegoldás érdekében.
 • Ezután töltsd le a témához tartozó feladatlapot! A feladatlapon találod azokat a felvételi feladatokat, amiket a leckékben feldolgozunk, vagyis videós magyarázatokat kapsz a megoldásukhoz.
 • Próbáld meg a feladatlapodon önállóan megoldani a címben szereplő feladatot! Attól függetlenül, hogy sikerül vagy sem, mindenképp nézd meg a próbálkozásod után a magyarázó videót is, mert itt tudod ellenőrizni a megoldásodat, és hasznos ötleteket kaphatsz ahhoz, hogyan tudod minél gyorsabban, pontosabban megoldani a feladatot, milyen csapdákat rejtettek el benne, amiket elkerülhetsz.
 • Ezután haladj leckéről-leckére az általunk ajánlott sorrendben! A leckék között találsz segítség videókat, ezek az elméleti tananyag magyarázatait tartalmazzák. A kvízekkel ellenőrizheted a tudásod, és fejlesztheted azokat a matematikai készségeidet, amelyek segítenek abban, hogy a 45 perc elég legyen a feladatok megoldására.
 • A témákat mindig egy tudászintmérő feladatlap vagy kvíz zárja. Ezzel ellenőrizheted, hogy mennyire sajátítottad el a témához tartozó feladatok megoldásásához szükséges ismereteket, megoldási stratégiákat.
 • Minden elemet többször megnézhetsz, letölthetsz, kitölthetsz és megoldhatsz! A leckék között szabadon mozoghatsz, bármikor visszatérhetsz, ha úgy érzed, hogy még gyakorlásra vagy ismétlésre van szükséged.

Jó munkát kívánunk!

Mértékegységek

Ez a téma mértékegységekkel foglalkozik. Mértékegységeknek hívjuk azokat a mérési egységeket, amivel matematikai és fizikai mennyiségeket meg tudjuk határozni.

A feladatok során a hosszúság, űrmérték, tömeg, terület, térfogat és idő különböző egységekben megadott mennyiségeit kell egymásba alakítanod (átváltanod), illetve ezekkel kell egyszerű műveleteket végezned.

Nemzetközi Mértékegységrendszer, röviden SI (Système International d’Unités) modern, nemzetközileg elfogadott mértékegységrendszer, amely néhány kiválasztott mértékegységen, illetve a 10 hatványain alapul. Az SI mértékegységrendszert 1960-ban fogadták el.

Az etalon a nemzetközileg elfogadott mértékegység mintája. Ilyenek pl. az ősméter, az őskilogramm. Az etalonok eredeti példányait Párizs mellett, Sévresben őrzik, másolatait pedig az etalont elfogadó országok kapják meg.

A leghíresebb etalon (az etalonok etalonja) a sévresi Nemzetközi Súly- és Mérésügyi Hivatalban található 1 kg tömegű platina-irídium henger. Sokáig ehhez a tömeghez igazították világszerte a tömeg mérésére használt súlyegységet. Ma már inkább történelmi jelentősége van, sok turistát vonz.

 • Nézd meg először a bevezető videót, ahol általános információkat kapsz arról, hogy hogyan oldd meg a téma feladatait, mire figyelj, milyen csapdákkal találkozhatsz, vagy épp milyen trükköket alkalmazhatsz a minél gyorsabb és pontosabb feladatmegoldás érdekében.
 • Ezután töltsd le a témához tartozó feladatlapot! A feladatlapon találod azokat a felvételi feladatokat, amiket a leckékben feldolgozunk, vagyis videós magyarázatokat kapsz a megoldásukhoz.
 • Próbáld meg a feladatlapodon önállóan megoldani a címben szereplő feladatot! Attól függetlenül, hogy sikerül vagy sem, mindenképp nézd meg a próbálkozásod után a magyarázó videót is, mert itt tudod ellenőrizni a megoldásodat, és hasznos ötleteket kaphatsz ahhoz, hogyan tudod minél gyorsabban, pontosabban megoldani a feladatot, milyen csapdákat rejtettek el benne, amiket elkerülhetsz.
 • Ezután haladj leckéről-leckére az általunk ajánlott sorrendben! A leckék között találsz segítség videókat, ezek az elméleti tananyag magyarázatait tartalmazzák. A kvízekkel ellenőrizheted a tudásod, és fejlesztheted azokat a matematikai készségeidet, amelyek segítenek abban, hogy a 45 perc elég legyen a feladatok megoldására.
 • A témákat mindig egy tudászintmérő feladatlap vagy kvíz zárja. Ezzel ellenőrizheted, hogy mennyire sajátítottad el a témához tartozó feladatok megoldásásához szükséges ismereteket, megoldási stratégiákat.
 • Minden elemet többször megnézhetsz, letölthetsz, kitölthetsz és megoldhatsz! A leckék között szabadon mozoghatsz, bármikor visszatérhetsz, ha úgy érzed, hogy még gyakorlásra vagy ismétlésre van szükséged.

Jó munkát kívánunk!

Kombinatorika

Második témánk a kombinatorika. A kombinatorika  arra a kérdésre válaszol, hogy különböző szempontok szerint hányféleképpen lehet dolgokat összerendezni.

A kombinatorikai kérdések, a dolog természetéből következően már nagyon korán jelentkeztek a történelem során. A kombinatorika első, módszeres felépítése Leibnicz nevéhez fűződik.

A kombinatorika természetesen több matematikai területhez is szorosan kapcsolódik: elsősorban az algebrához és a valószínűségszámításhoz.

 • Nézd meg először a bevezető videót, ahol általános információkat kapsz arról, hogy hogyan oldd meg a téma feladatait, mire figyelj, milyen csapdákkal találkozhatsz, vagy épp milyen trükköket alkalmazhatsz a minél gyorsabb és pontosabb feladatmegoldás érdekében.
 • Ezután töltsd le a témához tartozó feladatlapot! A feladatlapon találod azokat a felvételi feladatokat, amiket a leckékben feldolgozunk, vagyis videós magyarázatokat kapsz a megoldásukhoz.
 • Próbáld meg a feladatlapodon önállóan megoldani a címben szereplő feladatot! Attól függetlenül, hogy sikerül vagy sem, mindenképp nézd meg a próbálkozásod után a magyarázó videót is, mert itt tudod ellenőrizni a megoldásodat, és hasznos ötleteket kaphatsz ahhoz, hogyan tudod minél gyorsabban, pontosabban megoldani a feladatot, milyen csapdákat rejtettek el benne, amiket elkerülhetsz.
 • Ezután haladj leckéről-leckére az általunk ajánlott sorrendben! A leckék között találsz segítség videókat, ezek az elméleti tananyag magyarázatait tartalmazzák. A kvízekkel ellenőrizheted a tudásod, és fejlesztheted azokat a matematikai készségeidet, amelyek segítenek abban, hogy a 45 perc elég legyen a feladatok megoldására.
 • A témákat mindig egy tudászintmérő feladatlap vagy kvíz zárja. Ezzel ellenőrizheted, hogy mennyire sajátítottad el a témához tartozó feladatok megoldásásához szükséges ismereteket, megoldási stratégiákat.
 • Minden elemet többször megnézhetsz, letölthetsz, kitölthetsz és megoldhatsz! A leckék között szabadon mozoghatsz, bármikor visszatérhetsz, ha úgy érzed, hogy még gyakorlásra vagy ismétlésre van szükséged.

Jó munkát kívánunk!