Barion Pixel

Időnyerő módszerek | FEJSZÁMOLÁS

A matek felvételi feladatlap megoldására 45 perc áll a gyerekek rendelkezésére. Ez nagyon kevés idő, hisz az átlagos négy és fél percbe bele kell férnie az összes feladat elolvasásának, megoldásának. És akkor még nem is számoltuk hozzá nehezebb szöveges feladat megoldásának a felépítését, levezetését, ami jó estben kevés gondolkodás után elsőre sikerül, és nem kell újra nekifutni.

Épp ezért a felvételin rendkívül nagy szerepe van a megfelelő időgazdálkodásnak! Azonos képességű gyerekek pontszámai között akár 5-10 pontos eltérések is lehetnek a jó, és rossz időgazdálkodás következményeként.

Hogyan tud a felvételiző időt spórolni? Természetesen nem a kapkodással, mert így lehet, hogy végez 45 perc alatt , de rengeteg hibát is véthet.

A hatékony időnyerő stratégiák a következők:

Ebben a blogban a fejszámolás fontosságáról ejtünk szót.

A középiskolai felvételin nem lehet számológépet használni, az eredményeket fejben vagy írásban kell a gyerekeknek kiszámolniuk.

Tapasztalataink szerint a negyedik osztályosok még jól számolnak fejben, és alkalmazzák is a fejszámolási technikákat. Hatodik, nyolcadik osztályra ez a matematikai képesség elhalványul, alig-alig veszik elő a gyerekek. Helyette mindent leírnak, és még a rendkívül egyszerű műveleteket is írásban végzik el. Mikor ezt szóvá tesszük, a válasz az, hogy ez gyors és biztonságos. Pedig egyik állításuk sem igaz!

Az talán könnyen belátható, hogy például két háromjegyű szám összeadásakor, mikor újra leírják a számokat, ezt aláhúzzák, kiszámolják az eredményt, majd ezt beírják az eredménymezőbe, biztosan nem gyorsabb, mint helyben, vízszintes elrendezésben számolva, azonnal a helyére írva az eredményt.

A biztonságosság is egy tévhit! Az előbbi folyamatban a következő helyeken lehet (általában figyelmetlenségből, az izgulás miatt, kapkodás miatt) hibázni:

A számok lemásolásában vét hibát a gyerek, illetve a megfelelően kiszámolt eredmény visszamásolásakor hibázik.

A magabiztos fejszámolás, a legegyszerűbb fejszámolási technikák ismerete és alkalmazása gyorsabbá és pontosabbá teszi a feladatmegoldást.

Melyek a legfontosabb, újra könnyen begyakorolható fejszámolási technikák, amiket érdemes feleleveníteni a felvételiig?

Ezek a fejszámolási trükkök megtanulhatók, folyamatos gyakorlásukkal, használatukkal sokkal gyorsabbá teheti a felvételiző a matematikai feladatok megoldását.

De a fejszámolásnak nem csak ez az előnye! A fejszámolással fejleszti a memóriáját, a logikáját és a matematikai képességeit. Az a jó hírünk, hogy mindenki képes rá, csak megfelelő mennyiségű gyakorlás szükséges hozzá.

Ráadásul egy idő után, a sok gyakorlás miatt, egyre gyorsabban lesz képes ráérezni a matematikai műveletek könnyebb útjára, így egyre gyorsabban jut majd el a végeredményhez is. Ráadásul a gondolkodás le nem kötött energiáival egyéb részletekre (például az előjelekre, a műveleti sorrendre) is jobban tud figyelni.

A felvételi sikeressége érdekében összeállítunk egy minikurzust, ami a legegyszerűbb fejszámolási trükkökkel ismertet meg, és lehetőséget ad ezek begyakorlására.