Barion Pixel

A vizsgadrukk javítja a teljesítményt?

A válasz az, hogy „attól függ”!

De mitől?

Ugye mindenki számára egyértelmű, hogy mikor alszunk, relaxálunk, meditálunk, nem tudunk vizsgázni, felelni – a teljesítményünk nulla. De azt az érzést is biztosan sokan megtapasztalták, hogy annyira izgultak, hogy képtelenek voltak bármit is kinyögni, leblokkoltak és a teljesítményük értékelhetetlen lett.

Optimális izgalmi szint = kiváló teljesítmény

Egyfajta feszültség a teljesítést követelő helyzetekben – ha nem túl magas – természetes dolog, és minden felelésnél, dolgozatírásnál, szereplésnél megjelenik. Ez a drukk még növelheti is a teljesítményt. Ha viszont ez a szorongás miatti izgalmi állapot túl nagymértékű, akkor az gátolja azt.

Az összefüggés egy harang alakú görbén írható le:

Látható, hogy az izgalomnak van egy olyan – nem túl alacsony és nem is túl magas – szintje, ahol a legtöbbet tudod kihozni magadból, ahol a legoptimálisabb a teljesítményed. Az az alatti túlzott nyugalom vagy érdektelenség, illetve az optimálisabb szint feletti vizsgadrukk, lámpaláz, szorongás viszont egyaránt rontja a végeredményt.

Persze a túlságosan nagy izgalom a gyakoribb. Ennek a törvényszerűségnek a bizonyítéka, hogy miután lefeleltél vagy beadtad a dolgozatodat és az izgalmad alábbhagy, gyakran eszedbe jutnak azok a válaszok, amit a vizsgadrukk nyomása alatt nem tudtál megválaszolni. Ha ez így van, és tudod, hogy „túlizgulós” vagy, akkor az egyik teendőd, hogy próbáld meg valamilyen módon lejjebb szorítani a szorongásodat, és az optimális szintet elérni.

Milyen módszerek vannak erre?

  • A szorongás legjobb ellenszere az alapos felkészülés! Ha a képességeidhez képest a lehető legjobban felkészültél, akkor ezt tudatosítsd, ezzel képes leszel megnyugtatni magad.
  • Ne rágódj! Ne azon gondolkozz, hogy mit kellett volna még tenned, mi lett volna, ha van még egy heted, mit kellett volna másképp csinálnod… Vagyis, a múlton rágódni teljesen felesleges, az már úgysem megváltoztatható! De azon se rágódj, hogy mi lesz, ha … A jövő soha nem úgy alakul, ahogy elképzeled, de ha sok negatív gondolatod van, azzal növeled a szorongásod, és ezzel csökken a teljesítményed.
  • Ha teheted, menj be az első vizsgázók között – a várakozás, a többiek szorongása növelik a vizsgadrukkot.
  • Tanulj meg valami olyan relaxációs technikát, amivel nem feltűnően, 1-2 perc alatt meg tudod nyugtatni magad.
  • Ha ez nem megy, legyen nálad valamilyen nyugtató zene, amit hallgathatsz.
  • Ülj le egy nyugodt sarokba, és képzeld magad egy megnyugtató helyre. Utána képzeld el azt a helyzetet, amikor sikeresen vizsgázol.
  • Kifejleszthetsz egyéni technikákat is, ha már tisztában vagy ezzel az összefüggéssel – hisz te tudod a legjobban, hogy mi nyugtat meg! A felvételi felkészüléshez ez is hozzátartozik.

De csodát azért ne várj, ezek is csak akkor műkődnek, ha tanultál!

A szerzőről

Az eTalOnline egyik alapítója Boronyák Enikő pszichológus, gyógypedagógus, tanulásmódszertani szakember. Az ismeretek átadásának tanulásmódszertani, didaktikai kidolgozását végzi.

“Tudod, hogy mi a tanulásmódszertan? Megtanulni tanulni. Én vagyok az a csapatban, aki úgy állította össze a tananyagot, hogy ha végig haladsz rajta, akkor minden a helyére kerülhet a fejedben. Mert tudom, hogy mit hogyan kell elmagyaráznunk neked annak érdekében, hogy a felvételi stresszhelyzetében is a legjobbat hozd ki magadból.”