Barion Pixel

A vizsgadrukk javítja a teljesítményt?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

A válasz az, hogy „attól függ”!

De mitől?

Ugye mindenki számára egyértelmű, hogy mikor alszunk, relaxálunk, meditálunk, nem tudunk vizsgázni, felelni – a teljesítményünk nulla. De azt az érzést is biztosan sokan megtapasztalták, hogy annyira izgultak, hogy képtelenek voltak bármit is kinyögni, leblokkoltak és a teljesítményük értékelhetetlen lett.

Optimális izgalmi szint = kiváló teljesítmény

Egyfajta feszültség a teljesítést követelő helyzetekben – ha nem túl magas  természetes dolog, és minden felelésnél, dolgozatírásnál, szereplésnél megjelenik. Ez a drukk még növelheti is a teljesítményt. Ha viszont ez a szorongás miatti izgalmi állapot túl nagymértékű, akkor az gátolja azt.

Az összefüggés egy harang alakú görbén írható le:

Látható, hogy az izgalomnak van egy olyan – nem túl alacsony és nem is túl magas – szintje, ahol a legtöbbet tudod kihozni magadból, ahol a legoptimálisabb a teljesítményed. Az az alatti túlzott nyugalom vagy érdektelenség, illetve az optimálisabb szint feletti vizsgadrukk, lámpaláz, szorongás viszont egyaránt rontja a végeredményt.

Persze a túlságosan nagy izgalom a gyakoribb. Ennek a törvényszerűségnek a bizonyítéka, hogy miután lefeleltél vagy beadtad a dolgozatodat és az izgalmad alábbhagy, gyakran eszedbe jutnak azok a válaszok, amit a vizsgadrukk nyomása alatt nem tudtál megválaszolni. Ha ez így van, és tudod, hogy „túlizgulós” vagy, akkor az egyik teendőd, hogy próbáld meg valamilyen módon lejjebb szorítani a szorongásodat, és az optimális szintet elérni.

Milyen módszerek vannak erre?

  • A szorongás legjobb ellenszere az alapos felkészülés! Ha a képességeidhez képest a lehető legjobban felkészültél, akkor ezt tudatosítsd, ezzel képes leszel megnyugtatni magad.
  • Ne rágódj! Ne azon gondolkozz, hogy mit kellett volna még tenned, mi lett volna, ha van még egy heted, mit kellett volna másképp csinálnod… Vagyis, a múlton rágódni teljesen felesleges, az már úgysem megváltoztatható! De azon se rágódj, hogy mi lesz, ha … A jövő soha nem úgy alakul, ahogy elképzeled, de ha sok negatív gondolatod van, azzal növeled a szorongásod, és ezzel csökken a teljesítményed.
  • Ha teheted, menj be az első vizsgázók között – a várakozás, a többiek szorongása növelik a vizsgadrukkot.
  • Tanulj meg valami olyan relaxációs technikát, amivel nem feltűnően, 1-2 perc alatt meg tudod nyugtatni magad.
  • Ha ez nem megy, legyen nálad valamilyen nyugtató zene, amit hallgathatsz.
  • Ülj le egy nyugodt sarokba, és képzeld magad egy megnyugtató helyre. Utána képzeld el azt a helyzetet, amikor sikeresen vizsgázol.
  • Kifejleszthetsz egyéni technikákat is, ha már tisztában vagy ezzel az összefüggéssel – hisz te tudod a legjobban, hogy mi nyugtat meg! A felvételi felkészüléshez ez is hozzátartozik.

De csodát azért ne várj, ezek is csak akkor műkődnek, ha tanultál!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Szólj hozzá!

A szerzőről

Az eTalOnline egyik alapítója Boronyák Enikő pszichológus, gyógypedagógus, tanulásmódszertani szakember. Az ismeretek átadásának tanulásmódszertani, didaktikai kidolgozását végzi.

“Tudod, hogy mi a tanulásmódszertan? Megtanulni tanulni. Én vagyok az a csapatban, aki úgy állította össze a tananyagot, hogy ha végig haladsz rajta, akkor minden a helyére kerülhet a fejedben. Mert tudom, hogy mit hogyan kell elmagyaráznunk neked annak érdekében, hogy a felvételi stresszhelyzetében is a legjobbat hozd ki magadból.”